20ste Meibock Festival @ Breugem Meeting Point - Tickets >>

Recept: Quiche Aphrodite

Quiche Zoentje Roos Brouwerij BreugemCopyright: Elian Blaes

Recept: Saens Kookwerk

Frans groententaartje vol met afrodisiaca…ooh lala…

Pure vruchtbaarheid in hartige taartdeeg: Zo weten maar weinig mensen dat veel ingrediënten worden gerekend tot natuurlijke afrodisiacum. Ingrediënten als ui, prei, tomaat, peterselie, mosterd en foelie (zaadmantel muskaatnoot) om maar te zwijgen van eieren en boter. Een gerecht dat perfect past qua smaak en stijl bij het Zoentje van Breugem! Een spannende combinatie van een machtig, hartig taartje met een fris en fruitig bier.

Zelf de quiche proeven? Je vindt hem in ons Valentijspakket. Bestel hem hier >>

Recept voor 1 grote quiche of ± 6 kleinere (Ø15cm)

Ingrediënten:

  • ±9 vellen hartige taartdeeg (diepvries): 1grote quiche / 12 vellen: 6 kleinere
  • 250 gr gerookte spekjes (optioneel)
  • 5 medium eieren
  • 150 ml volle melk
  • 250 gram crème fraîche             
  • 1 eetlepel (Zaanse) grove mosterd 
  • 150 gram Gruyère kaas      
  • 30 gram peterselie
  • 1 prei
  • 150 gram sjalot
  • 2 stuks courgette
  • 1 doosje (Rivolo) cherrytomaatjes     
  • 1 theelepel foelie
  • Zout & Peper naar smaak (of dieet)

Benodigdheden (chronologische volgorde): Koekenpan en keukenpapier, Grote kom, Garde, fijne rasp, keukenmes en snijplank, Quiche vorm of meerdere kleine vormen, Deegroller, Oven 

Spekreepjes: Sla deze stap over indien vegetarisch.

Zet een koekenpan op een middelhoog vuur en bak de spekjes enkele minuten tot ze rondom goudbruin en krokant zijn. Leg de uitgebakken spekjes op een paar vellen keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

Pak een grote kom en voeg toe: 5 eieren, 150ml melk, 250 gram crème fraîche, 1 (afgestreken) theelepel foelie en 1 (afgestreken) eetlepel grove mosterd. Voeg naar gelieven een snufje zout en peper toe. Meng het geheel goed met een garde.

Rasp 150 gram Gruyère (kaas) met een fijne rasp en hak het bosje peterselie fijn. Voeg beiden toe aan het eiermengsel MET de uitgebakken en uitgelekte spekjes en roer wederom goed om met de garde.

Haal de gewenste hoeveelheid vellen hartige taartdeeg (of bladerdeeg) uit de vriezer om langzaam te laten ontdooien. (1 hele quiche: 9 vellen / meerdere kleine: 2 per bakvorm)

De gewenste grootte van stukken groenten in een quiche is heel persoonlijk. Er staat uiteraard vrij om de groente in kleinere stukken te snijden, indien gewenst.

Snijd de prei door over de lengte en snijd beide helften in halve manen van ca. 5mm. Doe deze in een vergiet en spoel ze goed af (er wil nogal eens restjes aarde in verstoppen).

Schil en snijd (versnipper) de sjalotten in kleine stukjes en voeg toe aan de gesneden prei.

Was de courgetten en snijd 1 van de 2 courgetten in kleine blokjes.

Tip: halveren over de lengte, beide helften nogmaals halveren over de lengte > zaadlijsten verwijderen > courgette in reepje snijden en de reepjes vervolgens in blokjes

De 2e courgette gebruiken we (deels) ter decoratie.

Snijd van de 2e courgette een aantal diagonale plakken (hoek van 45°) van ca. 4mm. 1 plak is goed voor 1 hartjesvorm. Leg een plak in de lengte voor je en snijd deze wederom diagonaal in 2 partjes. Draai 1 partje om en voilà, een hartje! Bewaar deze plakken om de quiche te decoreren.

Verwerk eventueel de snijresten van de 2e courgette tot kleine blokjes en voeg toe aan de andere groenten.

Meng nu de gesneden groenten (behalve de courgette hartjes) met het eiermengsel en roer het geheel goed om. Voeg wederom naar smaak (of dieet) zout & peper toe.

Pak een quiche-, vlaai- of taartvorm óf meerdere kleinere vormpjes.

Gebruik een heel klein scheutje olijfolie om de vormen in te vetten of gebruik en stukje boter om de vormen mee in te wrijven.

Bedek de vorm met de ontdooide vellen en druk ze goed aan op de plekken waar ze overlappen. Prik nu met een vork meerdere gaatjes in de taartbodem.

Tip: je kunt ook meerdere vellen op elkaar leggen en deze voorzichtig uitrollen met een bebloemde deegroller (vooral handig bij het gebruik van meerdere kleinere vormen).

Giet voorzichtig het eiermengsel met de groenten in de quichevorm(en) en decoreer de bovenkant met de gesneden hartvormen van courgette. Halveer een aantal cherrytomaatjes en druk die voorzichtig, met de open kant naar boven, in het eiermengsel.

Bak de quiche in ca. 40 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C

Niet iedere oven reageert hetzelfde en is perfect afgesteld, dus blijf de quiche altijd in de gaten houden. Het aanbranden van je kookkunsten is natuurlijk zonde, dus zet de oven lager als je merkt dat het te hard gaat en laat hem dan rustig langer garen.

Als de quiche klaar is, laat hem dan een half uur afkoelen en rusten voordat je hem aan gaat snijden.

Tip: quiche is ook prima koud te serveren als borrelhap!

 


Deel dit bericht